Tento báječný dort jsem si zamilovala z mnoha důvodů. Je bezlepkový, bez laktózy a navíc tak skvěle chutná. A co je úžasné, nezabere vám jeho příprava tolik času. Uvidíte, že s ním oslníte na každé oslavě!
Na korpus:
– máslo na vymazání formy
– 100g rýžové nebo pohankové mouky
– 170 g hnědého cukru
– 1/4 lžičky soli
– 10 bílků, pokojové teploty
– džem dle libosti (já dávám třešňový – je pikantní)
Na krém:
– 2x 400 ml konzerva kokosového mléka (vychlazeného, doporučuji od Exotic Food)
– 1 lžíce agávového sirupu
– kokosové hoblinky
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů, kulatou dortovou formu (průměr cca 28 cm) vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Mouku s polovinou cukru 3x prosejte, těsto bude nadýchanější. Do velké mísy dám bílky a postupně je ušlehám se zbývajícím cukrem. Sníh pomalu vmíchám do připravené mouky s cukrem. Naliju do formy a nechám péct cca 30 minut (těsto by mělo být pevné).
Krém si připravím tak, že seberu POUZE kokosovou masu a vodu si ponechám třeba na snídani (smoothie). Kokosovou masu ušlehám s agávovým sirupem do hladkého krému.
Vychladlý korpus rozpůlím a pomažu džemem. Celý dort poté ozdobím kokosovým krémem a hoblinkami. Je dobré dort nechat chvíli uležet a ztuhnout v lednici.